Blog

Оборудване за производство на салати

Оборудване за производство на салати

Салатата е едно от най-разпространените предястия, които присъстват на всяка трапеза. Топли, студени, нарязани на ситно или пък небрежно накъсани и овкусени те салюбима храна на малки и големи.

За да достигне до нашата трапеза всеки вид салата преминава през определени етапи на преработка:
- подбор на продукти – това могат да бъдат зеленчуци, плодове, гъби, месо, субпродукти, раци, риба, яйца и др. Като подправки към тях се прибавят растително масло, оцет, сол, черен и червен пипер, сметана, кисело мляко, захар, студени сосове, майонезени сосове и др. Салатите се приготвят от един или няколко вида продукти.
- предварителна подготовка на продуктите – според предназначението продуктите се измиват, обелват, почистват и нарязват до вид на кулинарна обработка. Повечето зеленчуци и плодове се използват сурови, а месото, птиците, рибата и яйцата-след топлинна обработка.
- приготвяне – при приготвянето на салатите, продуктите трябва да са с температура около 10º С.

Обикновено салатите се приготвят по 100, 150 и 200 гр. или в по-големи промишлени количества – когато са предназначени за зареждане на ресторанти, хотели и др. и са за повече консуматори. 

В зависимост от основния продукт салатите се разделят на няколко групи
-  салати от сурови зеленчуци 
- салати от варени и печени зеленчуци и от зърнено-бобови 
- салати от туршии и от мариновани зеленчуци 
- салати от месо, птици, дивеч 
- салати от субпродукти 
- салата от риба 
- салата от мляко и млечни продукти 
- салата от плодове 

Ежедневната консумация на салати може да бъде един от най-здравословните хранителни навици, твърдят експерти. В България на почти всяка празнична трапеза се предлага така наречената руска салата, известна под това име, тъй като първоначалният й вариант е измислен именно в Русия. А руснаците са я кръстили „френска“ – защото човекът, който я е създал, е французин и се казва Люсиен Оливие. С времето руската салата ставала все по-известна, но тъй като някои от съставките й били трудни за намиране или много скъпи, те постепенно били замествани с други. Така са се получили съвременните варианти, включително и българския – с картофи, колбас, кисели краставички, моркови, грах и майонеза. Българските потребители предпочитат салатите родно производство, като сред най-популярните са руската и млечната („снежанка“).

Фирма Стабилинженеринг-Алфа може да съдейства на производителите на подобни салати със специално разработена за целта бъркачка за салати. Бъркачката за салати е изключително ефективна, като разбърква много нежно и внимателно без да наранява продукта. Това е изключително важно, тъй като за салатите от много видове продукти обикновено се състоят с нарязани равномерно и добре оформени парченца зеленчуци, които трябва да останат в този вид до поднасянето на салатата на трапезата. Бъркачката работи с малко обороти, като разбърква целия обем продукт равномерно без да наранява, надробява или смачква съставките.

Характеристики на миксера
Миксерът за разбъркване на салати представлява съд с елиптично дъно, окачен на цапфи върху стабилна рама. Бъркачката на съда е тип „рилна лопата” с долно задвижване и тефлонови обирачи по дъното и мантела, с честотно управление на оборотите.Миксерът може да се накланя чрез моторредуктор за удобство при зареждане и за евакуация на готовия продукт. Таблото за управление се монтира на рамата на миксера. Миксерът е с колела със спирачки за лесно придвижване в помещението.

Как работи?
Миксерът се накланя под удобен за зареждане ъгъл чрез бутоните  на таблото при  изваден щифт за самозадържане и при спряна бъркалка. Зареждат се необходимите по технологична рецептура продукти или част от тях. След това се завърта в работно положение, така че оста му да бъде наклонена на 30° спрямо вертикалата и се застопорява посредством заключващия механизъм. Бъркалката се включва, като чрез потенциометъра на таблото се установяват желаните обороти, така че да се запази целостта и формата на разбъркваните съставки. След завършване на процеса под миксера се подвежда количка със съд за приемане на готовия продукт. Рамата позволява това. Съдът се отключва и се накланя на 120° спрямо вертикалата при работеща бъркалка. Така се евакуира готовия продукт и машината е готова за ново зареждане.

За лесното транспортиране на продуктите до съдовете за смесване и разбъркване фирма Стабилинежнериг-Алфа може да предложи различни по размери и видове транспортьори с полиуретанови ленти и въртящи маси. (линк към транспортьорите).

За производство на различни сосове като майонеза, кетчуп и други фирма Стабилинаженеринг-Алфа ООД може да предложи вакуумно смесващата, диспергираща и хомогенизираща машина, в която да се извършват операциите
- Смесване
- Диспергиране
- Хомогенизиране
- Загряване
- Охлаждане
- Деаериране

 


 

Back