Blog

Производство на оборудване за палмов олеин от фирма Стабилинженеринг-Алфа ООД

Производство на оборудване за палмов олеин от фирма Стабилинженеринг-Алфа ООД

Какво представлява палмовото масло в световен мащаб
Производството на палмова мазнина (масло) за хранителната индустрия, в парфюмерията, козметиката  и за технически цели непрекъснато нараства в световен мащаб като общата площ на плантациите се е увеличила десетократно през последните 30 години. С увеличаване на потреблението се засилва процеса на изсичане на вековни тропически гори, за да се осигурят площи за нови палмови насаждения. Малайзия, Индонезия и Тайланд са трите водещи производителя в световен мащаб. Палмовото масло е на път да стане трето по производство в света след соевото и рапичното и да измести значително производството на слънчогледово масло.

Палмово масло: палмов олеин и палмов стеарин
Палмовото масло има червено – оранжев цвят, ненатрапчиви мирис и вкус, полутвърда консистенция при стайна температура. Най-използваната форма в хлебарството, сладкарството и производството на бонбони.
То бива два вида: единият, така нареченият палмов олеин, се добива от месестата част на узрелите плодове и е по-богато на естествени хранителни вещества. Представлява течна фракция с температура на топене 19-24°C. Този вид се използва, най-вече за пържене, тъй като в него може да се приготви три пъти повече храна, отколкото в другите масла.
Вторият, палмов стеарин, се произвежда от ядките на палмовия плод, който е по-евтин, с по-голямо съдържание на наситени мастни киселини. Стеаринът е твърда фракция с температура на топене 47-54°C, идеална суровина за всички маргарини, полуготови ястия и храни за бързо приготвяне.
Палмовото масло има и консервиращ ефект за храните, в чийто състав влиза, поради по-високата му степен на окислителна стабилност. . Установено е също, че нерафинираното палмово масло, подобно на кокосовото масло, притежава и известен антимикробен ефект.

Етапи и процеси на производство
Производството на палмово масло включва процеси на смилане, рафиниране, фракциониране, кристализация и сепарация за получаване на две фази - твърда (стеарин), съдържаща стеаринова киселина и течна, съставена основно от олеинова киселина. Тези процеси са последвани от пречистване на механичните замърсявания чрез филтриране и избелване на получената смес. Накрая се извършва рафиниране и дезодорация за отстраняване на страничните миризми и обезцветяване. Известно е, че чрез трансестерификация на палмовото масло може да се получи и био дизел, използван като гориво. Процесът на производство на био дизел включва получаване от палмовото масло на метилов естер, който се свързва с глицерин, за да се получи желаният продукт.

Оборудване за съхранение и транспортиране на палмово масло

Back