Blog

По следите на произодството на висококачествения кашкавал

По следите на произодството на висококачествения кашкавал

За да стигне до трапезата ни, висококачественият български кашкавал преминава през дълъг процес на производство, което включва етапи като квасене, цедене и зреене на кашкавала. Този процес продължава повече от 2 месеца.

Технология на производство на кашкавала:
За направата му се използва пастьоризирано краве мляко, което за кратко се загрява до 60-63 градуса. По този начин млякото губи максимално малко от ценните си качества, като в същото време се убиват бактериите в суровината. След като млякото изстине, към него се добавя закваска, която предизвиква подсирване. Получената маса се нарязва и се отделя суроватката. Подобно на технологията на приготвяне на сиренето, и тук следва изпичане на сиренината течност и отцеждане на суроватъчната. Следва процесът на втасване на междинния продукт, който трае между 2 и 3 часа. Следва осоляване и сиренината се попарва на температура 72-74 градуса за около 3-4 минути. Така тя добива вид на каша, която се изсипва в калъпи. 24 часа по-късно се вади от тях и се оставя да узрее на проветливо място с температура 15 градуса за около 60 дни. След този период, продуктът е готов за консумация, като в зависимост от млякото и използваните продукти, калорийната стойност на кашкавала варира между 315 и 380 Ккал за 100 грама.

Оборудване за качественото производство на кашкавал:
За да получим висококачествен кашкавал, от изключителна важност са не само вложените продукти в направата му, но и оборудването, с което се извършва производствения процес.
Оборудването на Стабил Алфа за производството на кашкавал включва малка мандра, съобразена с изискванията на Министерството на земеделието и храните за производство на малки количества кашкавал.
Стабил Алфа произвежда и монтира и многосекционни цистерни за мляко, приспособени за монтаж върху автомобили. Пастьоризаторите за мляко, важна част от производствения процес, са напълно автоматизирани за всички топлинни режими, като данните се архивират в специално изнесено дистанционно устройство.
Приемането и измерването на полученото мляко пък става с помощта на млекоприемни станции, а разбъркването и съхранението на млякото – с помощта на резервоари с геометричен обем до 30 кубични метра. Топилката за хидрогенирани мазнини е предназначена за разтопяване и съхранение на мазнини, а турбосмесителятза прахообразни продукти отговаря за разтварянето на продукти като мляко и суроватка на прах, брашно, нешесте и лактоза, в течности.
Акумулаторът за студ на Стабил Алфа осигурява необходимото количество ледена вода с температура 0 ÷ 1 °С и с необходимия дебит за всички консуматори в даден процес или предприятие.
Нарязването, изпарването, отцеждането, омесването и разфасоването на чедеризиралата сиренина при производството на кашкавал, се извършва от т.нар Агрегат за кашкавал.
Процесът на подготовка на закваски се извършва от апарата Заквасоник. Той се изработва според нуждите на производството и по задание на клиента Друга важна час тот оборудването в производствения процес е количката преса. Тя се използва за оцеждане, пресуване и транспортиране на сирената от отцеждащия барабан до агрегата на кашкавал. Маслоизготвителя пък извлича маслото, като уредът е направен по такъв начин, че то да не залепва по стенуте му.
Зреенето и съхранението на вече готовия продукт се извършва на специално обособени стелажи.

Разбира се фирмата е оборудвана и със специална централна измиваща система, предназначена за дезинфекция и циркулационно измиване на технологичните съоръжения и поради бързото развитие на млечната промишленост, от Стабил Алфа са помислили за развитието на млечната промишленост и нуждата от обновлението на продуктите в бранша. Лабораторните уреди на фирмата са предназначени за провеждане на експерименти и внедряване на нови технологии и продукти за учебни и демонстрационни цели.

Стабилинженеринг-Алфа ООД поддържа гаранционно и извънгаранционно обслужване и ремонт на съоръжения в млечната промишленост.

Back