Blog

Магията да произведеш най-любимото лакомство - Сладоледа

Магията да произведеш най-любимото лакомство - Сладоледа

Едно е сигурно - качеството на вкусния сладолед зависи преди всичко от качеството на използваните продукти и най-вече на негово величество Млякото. Но да се изработи наистина качествено лакомство се изисква опит и познание на съставките и тяхната обработка. Тайната се крие не къде да е, а в смесването на компонентите и замразяването. Съотношението на мляко, мазнини и сметана трябва да бъде съвсем прецизно, за да се предотврати вкаменяването на сладоледа.

През всички етапи на производство на сладоледа, Ви е необходимо отлично и ефективно оборудване.

Прецизно да претеглим съставките 
За да започне магията по смесването, първо е необходимо всяка една съставка да бъде внимателно претеглена. Магията е в смесването Следва прецизно смесване всички течни съставки - мляко, сметана и т.н. След което се добавят твърдите вещества - мляко на прах, захар и стабилизатори. Тази операция се извършва в смесителни вани с помощта на механична бъркачка. Първо се смесват натуралната млечна смес с възстановеното мляко на прах, а после се затопля сместа (за да се увеличи скоростта на разтваряне на сухите вещества) и после се добавят други сухи съставки, включително стабилизаторите (полизахариди). Тази микстура се нарича базова смес. 
За този етап от производството на сладолед, фирма Стабилинженеринг-Алфа е проектирала и изработвала многократно „Турбосмесители за прахообразни продукти“ с различни технически параметри. За повече информация и заявки, Ви очаква нашият проектантски екип на телефон +359 32 203 087 или на имейл office@stabilalfa.com. 
При процесите на смесване със сигурност ще имате нужда от съдове за съхранение. До момента нашият екип е проектирал и изработвал резервоари с геометричен обем до 60 m³. В зависимост от типа производство те могат да бъдат предназначени за монтиране на открито или в затворени помещения. При изискване за загряване или охлаждане на продукта в резервоара, по околната му повърхност и дъното, се монтира серпентина в която се подава съответния топло- или студоностител. В този случай съда се изолира с подходяща изолация. Върху изолацията се прави обшивка от ламарина.

За кремообразен сладолед, внимаваме в процеса на пастьоризация 
Чрез тази операция се постига намаляване на микробната среда, развиваща се в самите използвани продукти или поради манипулациите с тях. Освен че удължава живота на продукта, тя подпомага и разтварянето на съставките в смесите, така че да се получи еднороден продукт с по-добър вкус.

… и продължаваме да разбъркваме 
И тук основната цел е да се получи еднородна смес, като се намали размерът на мастните глобули и се избегне по този начин разединяването, което би могло да се получи впоследствие. От хомогенизираните смеси се получава сладолед с по-плътно тяло и с по-гладка текстура. Освен това, хомогенизацията е предпоставка за по-добро вграждане на въздуха по време на разбиването и позволява да се използват по-малко емулгатори.

Намаляваме градусите до замръзване и оставяме сместа да зрее
След като сместа е пастьоризирана и охладена, се пристъпва към изстудяването й в хладилна камера при температури между 2 и 4°C за период от 4 (минимум) до 72 часа най-много. В този етап мазнината се втвърдява, стабилизаторите се раздуват, както и белтъчините, сместа става по-гладка и мека, вискозитетът на сладоледа се подобрява и също се улеснява вкарването на въздух по време на разбиването.

Финално разбъркване 
При тази операция се пристъпва към разбиване на узрялата смес и едновременно с това се осигурява постепенното й замръзване в температурна среда под -5°С, като температурата достига до -10 ÷ -15°C за период, вариращ от няколко секунди до 15-20 минути.
По време на тази операция става и насищането на сладоледа с въздух (overrum), който увеличава обема му над два пъти. Това е най-критичният момент в производството на сладолед и добрите резултати до голяма степен зависят от използваното оборудване. По време на тази операция се образуват бързо водните кристали, които трябва да са малки, за да бъде нежна текстурата на сладоледа. Ето кое налага и бързината при замразяването. Ако в сладоледа се добавят ядки или плодове, това трябва да стане преди разбиването на сместа.

Back